5 P

Vážení a milí chovatelé ,přátelé peruánů a potencionální zájemci ,

nedávné okolnosti mi vedou k uveřejnění tohoto stavu na našich stránkách CHS Moravian Pearl (majitel stránek M.Graubner a Lucie Přikrylová )...připomínám ,že píši za nás dvě a s naším názorem se proto nemusí ostatní stotožňovat. Jelikož se často stává, že lidé vracejí štěňata jako věci, rozhodla jsem se napsat pár slov.

 

1)P...Peruánský naháč ,

kdo je majitelem a chovatelem jistě zná povahu a citlivost tohoto úžasného a vyjímečného plemene ,existuje spousta dostupné literatury,kde majitelé popisují povahu ,dále je uvedeno ve standardu na stránkách KCHN ,že peruáni jsou velmi rezervovaní ,velmi citliví a mají výbornou paměť tzn. že veškeré špatné vzpomínky na situace pro ně stresující a nepříjemné si pamatují celý život ,někdy dochází až k úskostným stavům,kdy jedinec neni schopem stejnou situaci již podstoupit znova.Jako příklad by se dalo popsat necitlivé chování rozhodčího na výstavě,necitlivé zacházení s jedincem na veterinární klinice,a tak dále .

2)P...Přátelství ,

všichni víme ,jak je peruán milující ,bezmezně miluje své blízké a jejich lásku k životu nutně potřebuje ,dalo by se říct ,že někteří jedinci mají nádech až k lehounkému autismu,kdy mají své rituály ,které jsou pro ně důležité, veří svému majiteli a každou zradu velmi špatně nesou ,pak jim hodně dlouho trvá znovu nabrat důvěry a jistoty,někdy se bohužel stane,že z veselého peruána je na doživotí hromádka neštěstí a nervů ,u peruánů je viditelná mimika a i z té je vidět jak se cítí ,někteří umí povídat i očima.

3)P...Potencionální zájemce o štěně peruána,

prosím Vás všechny,kteří uvažujete o pořízení ,studujte, čtěte,ptejte se ,je určitě možné i navštívit některou z chovných stanic ,seznamte se s někým v blízkosti ,kdo již peruána má ,popřemýšlejte důkladně jestli se Vy hodíte k němu a on k Vám ,nestojí to víc než čas ,možná něco málo za dopravu ,ale načerpáte vědomosti ,budete si jistí zda opravdu chcete tohoto pejska vlastnit a hlavně předejdete nemilým situacím jak pro sebe ,tak pro jedince ,kterého si chcete pořídit.

4)P...Pořídili jsme si peruána,

pokud jste si vybrali nějaké štěňátko v chovné stanici ,jste připraveni na jeho odvoz do nového domova,prosím buďte citliví a trpěliví ,prvních pár dní je pro štěně vše nové ,odchází ze své smečky,kde si bylo jisté .Pokud nemáte opravdu pádný důvod běžet ihned na veterinární kliniku nedělejte to,odložte první návštěvu až na dobu ,kdy si štěně zvykne na Vás a Vy na něho ,bude již důvěřivé a bude si jisté Váma,že mu neděláte nic špatného ,poproste lékaře ,aby byl opravdu velmi citlivý a milý,dá se domluvit i  prohlídka ,která trošku připomíná hru ,berte to tak ,že první taková skušenost je v podstatě zafixována v jedinci na celý jeho život . Neočekávejte od svého psího miminka zázraky, dejte mu čas ,každý den uvidíte pokrok ,za který si zaslouží pochvalu a maličkou dobrůtku.

5)P...Přání,

chtěla bych Vám popřát veselého soužití na dlouhá léta s tak úžasným pejskem, jak se zdravým jedincem ale tak i s nemocným. Nikdo z nás neví co osud nadělí , když už se to stane , nevzdávejte to, mějte ho stále rádi jako on má Vás a nechte svého peruána dožít v důstojnosti ve svém domově u svých lidí ,které on tak bezmezně miluje, právě tady si pak vzpomenete na čas ,kdy jste si dobře rozmysleli jestli jste opravdu těmi pravými páníky a postaráte se o něj od miminka až po důchodce ,vězte,že právě peruán Vám péči a starostlivost vrátí velikou láskou.

 

Martina Graubner

10/6 2012