Srovnání Peruánského naháče, Mexického naháče a Amerického bezsrstého teriéra

Srovnání plemen:

Americký bezsrstý teriér

Temperament - Amíček je temperamentní živý pejsek, který zvládne výstupy do výšek, ale miluje i odpočívat a válet se v peřinách :-).

Cvičitelnost, ovladatelnost - rád se učí, těší ho spolupráce s páníčkem, i když je někdy tvrdohlavější, tak pokud překonáte jeho nechuť k určitému cvičení (např. první chůze na vodítku :-), tzv. zkouší, kdo z koho, tak se naučí vše, co po něm páníček chce. Pro jejich temperament běhají agility, milují coursing a další psí sporty :-). Pokud není Amíček dostatečně unavený, stává se občas ničitelem - cca do dvou let, pak u většiny nastává zklidnění :-).

Uštěkanost - Amíčci rádi a hlasitě štěkají, většina z nich má ráda svůj hlas, jako naše holky a tak dávají najevo, že jsou tady :-).

Lovecký pud - lovecký pud mají silný, zejména při lovení hrabošů - přeci jen jsou vyšlechtěni z RAT teriéra :-).

Choulostivost - péče o kůži, oblékání - každému zájemci o nahá plemena říkám, že čím víc "chemie" napustíte do kůže, tím dříve se to na stavu kůže odrazí, takže doporučuji u Amíčků, - po vykoupání je nemažu, pokud k tomu není důvod. Ideální je si pořídit kvalitní psí šampón, přeci jen mají Amíčci 1mm podsrst, která jejich kůži chrání a dává jí ochranný filtr. Opalovací krém - pokud není pejsek štěňátko či hodně světlý stačí namazat při prvním jarním silném sluníčku. Ideální je také pořídit tričko s UV filtrem, jako pro děti. Pokud pořídíte krémy dávat si pozor aby neobsahovali Lanolin - ten nedělá Amíčkům dobře.

Na zimu oblékám Amíčky vždy, když se jde na delší trasu, či prší mrznoucí déšť. Celkově nemají rádi mokrou trávu, takže budou vyhledávat kousek, kde neprší nebo zkoušet se vyvenčit doma, v teple :-). Dá se koupit spousty oblečků, overalů, např. Haf haf shop.

Závislost na lidské společnosti - Amíčci milují lidskou společnost, tak je potřeba je zvykat na odloučení, jinak trpí separační úzkostí - vyjí, brečí, štěkají. Pokud je doma více psích mazlíčků zvládají odloučení od lidí mnohem lépe.

Zdraví a dědičné nemoci - povinné vyšetření, které musí mít každý Amíček je na PLL - primární luxace čočky, dále doporučeuji vyšetření na DM - degenerativní myelopatie a samozřejmě z pohybového aparátu na Luxaci pately. Jinak se objevuje v chovu alergie různého druhu (jídlo, tráva),alergická reakce na bodnutí hmyzem (včela, vosa), alergická reakce na očkování.

Peruánský naháč

Temperament - peruánský naháč je milé, jemné plemeno, přirovává se k dítěti, které Vás chce potěšit. Jeho pohyb se dá přirovnat k běhu zajíce - stejně rychle jako on totiž dokáže peruánský naháč měnit směr běhu, jsou to výborní běžci, proto milují coursing :-). Při výchově se doporučuje pozitivní motivace, v žádném případě fyzické trestání. Má výbornou paměť a co si zafixuje, to se velmi špatně odnaučuje, je to potom běh na dlouhou trať. Primitivní plemeno je potřeba výborně socializovat už od malého štěňátka.

Cvičitelnost, ovladatelnost - jelikož jde o primitivní plemeno, je chytré, učí se většinou díky pamlskům, jen né vždy má chuť nově naučené dovednosti ukázat :-). Pokud nechce nedonutíte jej, aby cvik zopakoval, má svoji hlavu :-).

Uštěkanost - štěkají velmi málo, většinou pouze pokud mají strach. Měla jsem fenu - Binkie, kterou jsem slyšela zavrčet pouze jednou v životě a to na veterině, kdy jsme očkovali její štěňátka :-). Opravdu štěkají pouze, je-li k tomu vážný důvod, převážněji doma, kde hlídají :-).

Lovecký pud - u primitivního plemene je lovecký pud velmi silný, takže je potřeba opravdu výborně naučit přivolání, mnozí peruáni musí mít el.obojek, aby se zabránilo útěkům za zvěří, pokud je chcete pustit na volno.

Choulostivost - péče o kůži, oblékání - peruáni nemají podsrst jako Amíček, tudíž po každém vykoupání je potřeba kůži namazat, jinak se vysuší. Jejich kůže je velmi silná, právě aby zvládla proběhnutí křovím, či chlad. Čím větší varianta, tím déle vydrží v zimě bez oblečení. Pro Peruánské naháče šije spousta šikovných chovatelek např. Dogcomfort.  Peruánský naháč pochází z Peru, kde se teploty střídají od horka po mínusy, tudíž pokud je nebudete zbytečně navlékat a budete dbát na otužování, uvidíte, že to nejsou žádné třasořitky :-).

Závislost na lidské společnosti - je velmi kontaktní ke své rodině, k cizím může být nedůvěřivý. Jelikož mají skvělou paměť, jak už jsem uvedla, pamutující si lidi, které potkali když byli štěňátka a i po x letech je přiběhnou přivítat, jako by žádný čas neuběhl. Peruánský naháč miluje svoji rodinu, doma je nejspokojenější.

Zdraví a dědičné nemoci - povinné vyšetření k chovu je klinické vyšetření očí u očního specialisty, které se provádí ideálně před každým vrhem, či krytím. Jako u Amíčků existují alergie na jídlo, krémy, trávy, bodnutí hmyzem či vyjímečně na očkování. Dobré je vyšetření na Luxaci pately - menší velikosti či DKK u velkých peruánských naháčů. Dříve byla strašákem v chovu epilepsie, která se po důkladné redukci postižených jedinců v chovu již nějaký ten pátek neobjevuje.

Mexický naháč

Temperament - Mexický naháč je temperamentní zejména ve štěněcím věku, jak říkám, je to takový nahý tank, který Vás převálcuje svoji láskou a energií :-), jelikož má snížený práh bolesti, tak ho jen tak něco nezastaví :-). Ideálním kamarádem k němu je Bulteriér :-), ostatní pejsci si musí dávat občas na jejich energii pozor, samozřejmě to platí zejména u Srandardní velikosti, kdy se váha pohybuje od 25 do 35 kilo. A když vám přiběhne takový pejsek dát pusu, tak se neohlíží, jestli Vám vyrazí zuby, ale proto jsou skvělí.

Cvičitelnost, ovladatelnost - dají se vycvičit za pamlsky, jsou totiž velmi mlsní a za kus dobrého jídla udělají cokoliv, samozřejmě jako u peruánského naháče platí, že nebudou opakovat cvik jen pro potěšení cizích :-). Je nutné je výborně socializovat - stejně jako peruásnkého naháče - již od štěňátka, na vše zvykat, brát je všude sebou. A i když se snažíte primitivní plemeno co nejlépe socializovat, muže se stát, že mu něco z jistého důvodu nesedne a budete trávit spousty času odbouráváním negativní zkušenosti.

Uštěkanost - stejně jako Peruánský naháč neštěká, pokud nehlídá či se necítí v ohrožení.

Lovecký pud - primitivní plemeno má lov v krvi, takže stejně jako u peruánského naháče je důležité výborné přivolání a být alespoň tři kroky před xolíkem a i tak vidí i za roh :D. Naše fenka třeba vůbec loveký pud nemá :D, kouká si na srnku, zajíce a nemá potřebu je lovit :-), takže i u primitivních plemen se najdou vyjímky.

Choulostivost - péče o kůži, oblékání - to stejné jako u peruánského naháče. Jelikož mají snížený práh bolesti, nejsou tak citliví na změny počasí, déle vydrží v chladu, ale také nemají rádi studený vítr, mrznoucí déšť. Naše xolice pochází z Norska, takže miluje zimu a dokáže skákat v závějích a naopak v létě se rychleji přehřeje - vyloženě toto roční období těžko snáší. Doporučuji pro Mexické naháče značku finskou značku oblečků Hurtta.

Závislost na lidské společnosti - xolík si najde v rodině jednoho páníčka, kterého poslechne na slovo, mladší děti bere až po 12roku, jinak jsou to její sourozenci a ty bude zlobit :D. Odchody páníků snáži celkem v klidu, většinu dne prospí, ale najdou se samozřejmě vyjímky.

Zdraví a dědičné nemoci - mexický naháč nemá zatím povinné žádné zdravotní vyšetření k chovu, je dobré u velkých naháčů DKK či DKL, dále vyšetření očí, vyšetření na herpes virus či na cystinurii, která se v chovu začala nedávno objevovat. Jako u všech naháčů se může objevit alergie na trávy, na jídlo, včelí či vosí bodnutí či na očkování.